Rol voor calcium en magnesium bij hoofdpijn en migraine

Gabriël Devriendt

drs. Gabriël Devriendt
& Sander Beel

Een lage inname van calcium, magnesium of een combinatie van deze mineralen via de voeding houdt verband met het bestaan van migraine bij vrouwen. Bij mannen is daarentegen gevonden dat een hoge calciuminname mogelijk beschermt tegen migraine.

De data van 10.798 Amerikaanse volwassenen, waarvan ongeveer de helft vrouw, zijn voor dit onderzoek geanalyseerd. De gegevens werden verkregen uit de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) uitgevoerd tussen 1999-2004. Door middel van vragenlijsten werd uitgevraagd welke voedingsmiddelen de deelnemers aten en welke gezondheidsklachten, waaronder ernstige hoofdpijn en migraine, de mensen hadden. Bij de analyse is de invloed van een groot aantal andere factoren op hoofdpijnklachten uitgesloten, zoals het bestaan van een hoge bloeddruk, ontstekingen, overgewicht, leefstijl en supplementengebruik.

Vrouwen hadden relatief minder vaak last van hoofdpijn als ze meer dan 1000 mg calcium en 315 mg magnesium per dag via de voeding binnenkregen. Bij mannen resulteerde een inname van 670- 1700 mg calcium per dag tot een verminderde kans op migraine.

Figuur 1 calcium magnesium en hoofdpijn

Figuur 1 I Associatie tussen hoofdpijn en de inname van calcium (A) en magnesium (B) via de voeding. Volle lijn: OR, grijze schaduw: 95% Cl.

Eerdere studies laten een voorzichtig positief effect zien van magnesiumsuppletie bij migraine. De rol van calcium was tot nu toe minder duidelijk. Suppletie met vitamine D kan migraineklachten verminderen en wetenschappers vermoeden nu dat dit komt doordat vitamine D de calciumopname verhoogt. De gemiddelde inname van deze mineralen lag voor zowel mannen als vrouwen onder de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, waardoor hier gezondheidswinst vast te behalen.