Moerbei-extract verlaagt glycemische en insulinerespons

Ilse van Bladel

Ilse van Bladel
Orthomoleculair therapeut

Een gezonde bloedsuikerspiegel heeft veel voordelen voor je gezondheid en vermindert het risico op aandoeningen zoals diabetes type 2 en het metabool syndroom. Gezonde voedingskeuzes zijn hiervoor essentieel. Ook bestaan er plantstoffen met een gunstig effect op de glycemische en insulinerespons op voeding in ons lichaam, zoals het extract van witte moerbei. Lees verder in het blogartikel.

Inhoudsopgave

 

  • 70% sterfte door niet-overdraagbare ziektes
  • Opmars van diabetes type 2
  • Het belang van een gezonde bloedsuikerspiegel
  • Plantstoffen in de strijd tegen een gezonde bloedsuikerspiegel
  • Extract van witte moerbei komt goed uit de bus
  • Meer lezen: bron

70% sterfte door niet-overdraagbare ziektes

Niet-overdraagbare ziekten zijn verantwoordelijk voor meer dan 70% van de wereldwijde sterfgevallen. Hart- en vaatziekten, kanker, chronische luchtwegaandoeningen en diabetes type 2 zijn de meest voorkomende ziektes. Dergelijke aandoeningen zijn te voorkomen door of hebben baat bij gedragsveranderingen die de risicofactoren verminderen, zoals een gebrek aan lichaamsbeweging, consumptie van ongezonde voeding en het gebruik van schadelijke stoffen zoals alcohol en tabak. Een van de meest voorkomende niet-overdraagbare ziektes is diabetes mellitus type 2.

Opmars van diabetes type 2

Wereldwijd is het aantal mensen met diabetes mellitus verviervoudigd in de afgelopen drie decennia, waarbij het in meer dan 90% van die gevallen om diabetes type 2 gaat. De ‘International Diabetes Federation’ schat in dat er 463 miljoen volwassenen zijn met diabetes en dat nog eens 7,3% van de volwassen wereldbevolking wordt beschouwd als prediabetisch met verhoogde nuchtere glucosewaarden of met een verminderde glucosetolerantie. Naast een genetische aanleg dragen vooral een ongezond voedingspatroon en een sedentaire levensstijl bij aan het ontstaan van de ziekte.

Het belang van een gezonde bloedsuikerspiegel

Er zijn veel voordelen verbonden aan het handhaven van een gezond bloedglucosegehalte. Leefstijlveranderingen kunnen bijvoorbeeld met succes de normoglycemie herstellen bij mensen met dysglycemie en zo kunnen veel gevallen van diabetes type 2 worden voorkomen. Het zogenoemde Diabetes Preventie Programma genoemd in de studie van Thondre et al. laat zien dat de aanpassing van de leefstijl leidde tot een vermindering van 58% van de gevallen van diabetes in risicogroepen met een verminderde glucosetolerantie. Ook voedingssupplementen worden vaak gebruikt om de leefstijlveranderingen te ondersteunen. Ze kunnen het extra zetje in de rug geven als de leefstijlveranderingen alleen lastig zijn om vol te houden.

Plantstoffen in de strijd tegen een gezonde bloedsuikerspiegel

In de studie van Thondre et al. werd onderzocht of moerbeibladextract (Morus alba L.) de glycemische en insulinerespons bij inname van 75 g sucrose bij gezonde personen zou kunnen verlagen. De dubbelblinde, gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde, cross-over design studie werd uitgevoerd door het Oxford Brookes Centrum voor Voeding en Gezondheid. Achtendertig deelnemers kregen na een nacht vasten 75 g sucrose + extract van witte moerbeiblad of alleen 75 g sucrose. Er werden bloedmonsters verzameld met tussenpozen van 15 minuten in het eerste uur en met tussenpozen van 30 minuten gedurende het tweede uur om de glucose en plasma-insulinespiegels te bepalen.

Extract van witte moerbei komt goed uit de bus

De toevoeging van moerbeibladextract aan sucrose resulteerde in een significant lagere glycemische respons en insulinerespons in vergelijking met deelnemers die alleen sucrose kregen. De verandering in bloedglucosemetingen waren significant lager na 15, 30, 45 en 120 minuten (-42%). De plasma-insulinemetingen waren eveneens significant lager na 15, 30, 45, 60 en 120 minuten (-41%). Het witte moerbeibladextract werd goed verdragen en er waren geen gemelde bijwerkingen. Moerbeibladextract kan dan ook goed worden ingezet als therapeutische interventie ter ondersteuning van leefstijlveranderingen bij mensen met ongezonde glucosespiegels, diabetes type 2 en het metabool syndroom.

Video: presentatie Reducose

Tijdens het seminar ‘Metabool syndroom: de invloed van suiker op ons lichaam’ op 13 mei, gaf Wouter Claerhout een toelichting op Reducose, het witte-moerbei extract dat is opgenomen in Balancose. In deze video kun je de presentatie terugkijken.

Wetenschappelijk webinar

ReThink Foundation organiseert een aantal keer per jaar een live seminar. Het tweede live seminar van dit jaar is:

Metabool Syndroom: de invloed van suiker op ons lichaam’:

  • De invloed van suiker op ons lichaam
  • De evolutie van overgewicht
  • Therapeutische interventies

Meld je hieronder aan!

Bronnen