Dit is waarom groene thee helpt bij het metabool syndroom

Ilse van Bladel

Ilse van Bladel
Orthomoleculair therapeut

Van Camellia sinensis, ofwel groene thee, is aangetoond dat het bijdraagt aan een vermindering van lichaamsgewicht en dat het gunstige effecten heeft op het metabool syndroom, diabetes type 2 en cardiovasculaire aandoeningen. Om hoeveel groene thee gaat het en welke werkingsmechanismen spelen een rol?

Inhoudsopgave

 

  • Vermindering opname vetten en activatie AMPK
  • Afname risico diabetes
  • Verlaging cholesterol, bloeddruk en cardiovasculaire aandoeningen
  • Vertering en absorptie van macronutriënten
  • Ook resveratrol en curcumine activeren AMPK

Vermindering opname vetten en activatie AMPK

Uit een review van Yang blijkt dat gunstige effecten van groene thee over het algemeen worden waargenomen in de meeste onderzoeken bij een theeconsumptie van drie tot vier kopjes (600-900 mg catechines) of meer per dag. Groene thee is effectiever dan zwarte thee. Ondanks talrijke studies is er nog veel te ontdekken over de werkingsmechanismen van de actieve stoffen in groene thee. De twee belangrijkste zijn waarschijnlijk: (i) vermindering van de opname van lipiden en eiwitten door theebestanddelen in de darm waardoor de calorie-inname wordt verminderd; en (ii) activatie van AMP-geactiveerde proteïne kinase (AMPK) door theepolyfenolen die biologisch beschikbaar zijn in de lever, skeletspieren en vetweefsel. AMPK zorgt onder meer voor een vermindering van de gluconeogenese en vetzuursynthese en verhoogt het katabolisme waardoor het lichaamsgewicht en kenmerken van het metabool syndroom afnemen.

Afname risico op diabetes

Een meta-analyse op basis van zeven studies (286.701 deelnemers in totaal) toonde aan dat mensen die drie tot vier of meer kopjes thee per dag dronken een lager risico’s op diabetes type 2 hadden dan degenen die geen thee consumeerden. Een recente RCT bij patiënten met aan obesitas gerelateerde hypertensie toonde aan dat de consumptie van 379 mg groene thee per dag gedurende drie maanden de nuchtere serumglucose- en insulinespiegels verlaagden. Verschillende klinische interventiestudies tonen gunstige veranderingen in relevante biomarkers zoals een toename van verzadiging, een vermindering van hemoglobine A1c en een verlaging van de diastolische bloeddruk.

Verlaging cholesterol, bloeddruk en cardiovasculaire aandoeningen

Afname van risicofactoren van het metabool syndroom leidt logischerwijs tot een reductie van de risico’s op hart- en vaatziekten. Veel onderzoekers uit de review noemen ook de afname van cholesterolniveaus in het bloed, een verlaging van de bloeddruk, een verbetering van insulinegevoeligheid en de endotheelfunctie als effecten van inname van groene thee.

Vertering en absorptie van macronutriënten

Inname van polyfenolen uit groene thee zorgt voor een toename van het vetgehalte en stikstof in de ontlasting, wat suggereert dat polyfenolen de spijsvertering en opname van lipiden en eiwitten kunnen verminderen. Veel in vitro onderzoeken tonen aan dat theepolyfenolen ingrijpen op het emulgeren van vetten en pancreaslipase en fosfolipasen remmen. EGCG blijkt pancreaslipase te remmen en de toename van het lichaamsgewicht te verminderen bij muizen met een vetrijk dieet. De remmende werking van catechines op spijsverteringsenzymen, amylase en glucosidasen en op glucosetransporters is aangetoond in meerdere studies. Inname van EGCG geeft remmende effecten op de glucoseopname in darmcellen dankzij de competitieve remming van de natrium/ glucose cotransporter 1. De afname van de spijsvertering en opname van glucose komt waarschijnlijk door de remming van het enzym alfa-amylase door EGCG.

Ook resveratrol en curcumine activeren AMPK

Consumptie van drie tot vier kopjes groene thee per dag is haalbaar voor sommige mensen, maar niet voor iedereen. Groene thee kan, vooral wanneer in grote hoeveelheden geconsumeerd op een lege maag, irritatie in het maagdarmstelsel veroorzaken. Bij het gebruik van voedingssupplementen is voorzichtigheid geboden bij zeer hoge concentraties thee-extracten. Dit kan leiden tot levertoxiciteit. In gepaste doseringen is groene thee veilig. Naast theecatechinen hebben ook andere voedingsstoffen het vermogen om AMPK te activeren en lichaamsgewicht en risicofactoren voor het metabool syndroom te verminderen. Bijvoorbeeld resveratrol, curcumine, capsaïcine en knoflookbestanddelen. Mogelijk hebben deze voedingsstoffen ook een goede synergetische werking met elkaar.

Wetenschappelijk webinar

ReThink Foundation organiseert een aantal keer per jaar een live seminar. Het eerste live seminar van dit jaar is:

Metabool Syndroom: de invloed van suiker op ons lichaam’:

  • De invloed van suiker op ons lichaam
  • De evolutie van overgewicht
  • Therapeutische interventies

Meld je hieronder aan!

Call to action voor het live seminar metabool syndroom

Bronnen

  • Yang, C.S., et al. (2016). Mechanisms of body weight reduction and metabolic syndrome alleviation by tea. Nutr. Food. Res., 60,160-174