donderdag 25 juni 2026 16:30 - maandag 15 juni 2026 16:50

ONLINE SEMINAR

Inhoud online seminar:
– Toegang tot het online seminar
– Presentatie Luc Kleynjans (+/- 2 uur)
– Presentatie Robert van Esch MSc. (+/- 1,5 uur)
– Twee full-color syllabi per post

Kleynjans foto

Luc Kleynjans
Apotheker, orthomoleculair geschoold, founder van Yoboo, online dashboard met gepersonaliseerde gezondheidsinformatie voor elk individu
Duur: ca. 2 uur

Robert

De borsten als metabole spiegel van het vrouwenlichaam
Robert van Esch MSc.
KPNI-therapeut en heeft een master in de PsychoNeuroImmunologie (PNI)
Duur: ca. 1,5 uur

Metabool syndroom: de invloed van suiker op ons lichaam

Programma in 3 delen
  • Deel 1: Luc Kleynjans: de invloed van suiker op ons lichaam
  • Deel 2: Robert van Esch MSc.: de evolutie van overgewicht
  • Deel 3: Robert van Esch MSc.: therapeutische interventies

 

Deel 1: Luc Kleynjans: de invloed van suiker op ons lichaam

Tijdens dit opgenomen seminar gaat Luc Kleynjans in op de invloed van suiker op ons lichaam. Het metabool syndroom of MBS duidt op een specifiek geheel van verschijnselen die voorkomen bij een gestoorde stofwisseling. Met andere woorden, problemen die zich voordoen bij het omzetten van voedingsstoffen in bouwstoffen en energie voor het lichaam. De voornaamste oorzaak van MBS is een verminderde gevoeligheid van onze cellen voor insuline. De kans dat iemand met MBS ook diabetes ontwikkeld, is hierdoor meer dan 5 x groter dan bij gezonde personen. Door het graduele verloop wordt het metabool syndroom vaak pas laattijdig vastgesteld. Hierdoor kan er al vergevorderde pathologie aanwezig zijn. Zo is de kans op hart- en vaatziekten (zoals hartinfarct, atherosclerose, beroerte) meer dan verdubbeld en kan er zich een vetopstapeling in de lever voordoen, met als gevolg een verhoogde kans op levercirrose.

 

Meestal worden een verhoogde bloedsuikerspiegel, hypertensie, een verhoogde cholesterol of insulineresistentie afzonderlijk behandeld. Ze zijn echter intensief met elkaar verbonden. Ze blijken de rode draad te zijn binnen het metabool syndroom en diverse ouderdomspathologieën. Luc Kleynjans bespreekt hoe we op deze fysiologische processen kunnen ingrijpen om tot een oplossing te komen van dit complexe metabole syndroom.

 

Deel 2: Robert van Esch MSc.: de evolutie van overgewicht

Overgewicht heeft in de moderne samenleving epidemische vormen aangenomen. Chronische gewichtstoename is de risicofactor voor de ontwikkeling van het metabool syndroom. Het metabool syndroom een complex van met elkaar samenhangende risicofactoren voor diabetes type 2 en cardiovasculaire aandoeningen. Mensen met metabool syndroom hebben twee keer zoveel kans om hart- en/of vaatziekten te ontwikkelen en vijf keer zoveel kans om diabetes mellitus te krijgen in vergelijking tot gezonde mensen. De diagnose metabool syndroom wordt gesteld aan de hand van vijf criteria. De belangrijkste kenmerken en risicofactoren zijn abdominale vetophoping, verhoogde bloedspiegels van triglyceriden, LDL-cholesteroldeeltjes, hypertensie en chronisch verhoogde bloedglucosespiegel in nuchtere staat. Andere gerelateerde afwijkingen zijn een chronische, subklinische ontstekingsgraad, verhoogde oxidatieve stress en toegenomen bloedstollingsneiging.

 

Robert van Esch spreekt over de mogelijke evolutionaire mismatch die ten grondslag ligt aan de pandemische aanwezigheid van aan overgewicht gerelateerde pathologie. Ofwel ongunstige, epigenetische effecten van leefstijlfouten op de genetische programmering die duizenden jaren oud is. Hij staat uitgebreid stil bij de waarschijnlijke verklaringsmodellen voor de ontwikkeling van overgewicht en de metabole kwetsbaarheid van subpopulaties. Ook belicht hij nadrukkelijk de betrokkenheid van adipocyten als weefsel met metabole en immunologische eigenschappen.

 

Deel 3: Robert van Esch MSc.: therapeutische interventies

In het laatste deel besteedt Robert aandacht aan interventiemogelijkheden gericht op veranderingen van de metabole status met nadruk op het stimuleren van browning en spierceldominantie én de toepassing van micronutriënten en plantstoffen.

Inhoud online programma:

1.   Je ontvangt per post de 2 full-color syllabi met de sheets van de presentatie.

2.  Toegang tot video-opnamen gedurende 28 dagen. Totaal circa 3:30 uur.

Zodra wij jouw betaling hebben ontvangen sturen wij je direct de link met toegang tot de video-opnamen. Ook sturen wij je de syllabus per post toe. Normaal gesproken zul je deze binnen enkele werkdagen ontvangen. Je hebt na aankoop 28 dagen toegang tot de video’s, rekening houdend met de verzending van de syllabus kun je het online programma minimaal 14 dagen volgen.

Online programma accreditatiepunten
De volgende beroepsverenigingen hebben accreditatie verleend voor dit online programma: MBOG, NOAG, KTNO, VBAG, NVST, NVKH, BATC, CAT, NVVM, NVVT, AVIG, LVNT.


De informatie in deze opname is vervaardigd door ReThink Foundation en is bestemd voor personen die zich beroepsmatig bezighouden met voeding, leefstijl en gezondheid. De informatie is niet bestemd voor derden zoals consumenten en patiënten. Deze informatie mag niet verder worden verspreid of gebruikt binnen het therapeutische en publieke domein, tenzij nadrukkelijk met ReThink Foundation overeen gekomen.

Sprekers

Robert

Robert van Esch MSc.

volgde de Academie voor Mesologie, is kPNI-therapeut en heeft een master in de PsychoNeuroImmunologie (PNI). Ook volgde hij modules westerse Fytotherapie. Sinds 2004 voert Robert praktijk in afwisselende samenwerking met artsen, fysiotherapeuten en osteopaten en schrijft hij regelmatig wetenschappelijke artikelen op het gebied van functionele geneeskunde en fytotherapie.

Luc Kleynjans

Apotheker, orthomoleculair geschoold, founder van Yoboo, online dashboard met gepersonaliseerde gezondheidsinformatie voor elk individu

Kosten online training € 69,- per persoon