zaterdag 4 mei 2024 09:00 - 13:00

LIVE SEMINAR

2 mei 2024
4 mei 2024

2 mei 2024
19:00 – 22:30 uur
Beringen, België

4 mei 2024
09:00 – 13:00 uur
Van der Valk, Houten, Nederland

Sprekers:

Dr. Jos Opheide & Robert van Esch MSc.

Oestrogeendominantie

Deel 1: Dr. Jos Opheide

In tegenstelling tot bij de meeste diersoorten overleven bij mensen de meeste vrouwen vlot de dag waarop de menopauze optreedt. Ondanks het feit dat de peri- en postmenopauzale periode bij een substantieel deel van de vrouwen met heel wat klachten gepaard gaat, kan dit niet als een ziekte worden beschouwd. En toch wordt er bij menopauzale vrouwen ook heel wat medicatie voorgeschreven, vaak in de vorm van synthetische hormonen, om symptomen aan te pakken die gerelateerd zijn aan menopauzale oestrogeendeficiëntie.

Dit terwijl we zien dat de premenopauzale periode (de +/- 10 jaar die de menopauze vooraf gaan) vaak net met een dominantie van oestrogenen gepaard gaat, waarin de oestrogene load net veel hoger ligt en waarbij 20% van de vrouwen hier op één of andere manier klachten van ervaart. Hoe komt dit? En is dit altijd zo geweest? Kan dit ook na de menopauze nog voorkomen? Welke factoren kunnen hierbij aan de oorzaak liggen? En wat kunnen we eraan doen?

Op deze vragen zal Dr. Jos Opheide in dit symposium een antwoord bieden, waarbij hij ook de kliniek duidelijk zal belichten. Dit alles samen met de raakvlakken in andere systemen in het lichaam (zoals de schildklier, histamine, gluten) en voorbeelden uit de praktijk.

 

Deel 2: Robert van Esch MSc.

Door de maatschappelijke veranderingen in de afgelopen decennia blijken vrouwen meer stress te ervaren als moeder, vrouw, gezinsmanager, werknemer of als mantelzorger. Daarbij verschilt de wijze waarop vrouwen omgaan met dreigende situaties die stress kunnen veroorzaken. Zo kan de klassieke reactie van vechten of vluchten vooral bij mannen een neiging zijn. Vrouwen zouden daarentegen meer kunnen neigen naar een tend-and-befriend-strategie ofwel kiezen voor socialisatie om veiligheid te creëren. In fysiologische respons hierop reageren vrouwen door makkelijker het knuffelhormoon oxytocine aan te maken.

Die interactie tussen de verschillende signaalstoffen bij stressbeleving staan mede onder toezicht van de gonaden en kunnen mogelijk de verschillen verklaren bij stressadaptatie tussen mannen en vrouwen.

Tijdens dit deel van het seminar wordt uitgebreid gekeken naar de relaties tussen de verschillende hormoonassen en de mogelijke rol hierbij van sexualisatie van de buikbrein-as bij stressadaptatie. Voorts komen de interventiemogelijkheden aan bod.

Leerdoelen:
  • samenhang van fysiologische werkingsmechanismen bij vrouwelijke stress coping begrijpen
  • inzage hebben in de functionaliteit van de entero-hepatische kringloop bij detoxificatie
  • context afhankelijke interventies toepassen bij verstoorde stressadaptatie

Let op: Dit jaar doen wij het net even iets anders dan de afgelopen jaren. Zo heb je als Nederlandse therapeut ook de mogelijkheid om bij een live seminar in België aan te sluiten. Beringen ligt vlakbij Hasselt en is goed bereikbaar vanuit Limburg en Noordoost-Brabant. Kom je uit West-Brabant of Zeeland, dan kun je je bijvoorbeeld voor Antwerpen inschrijven.

Bij de live avondseminars in België zit een kleine maaltijd inbegrepen, bij het ochtendseminar in Nederland wordt koffie en thee voorzien. Robert van Esch biedt bij het seminar in Nederland tevens aanvullende praktische toepassingen voor therapie. Dit gedeelte is niet voorzien in België.

Tot slot bieden we alle live seminars dit jaar GRATIS aan.


De informatie in deze opname is vervaardigd door ReThink Foundation en is bestemd voor personen die zich beroepsmatig bezighouden met voeding, leefstijl en gezondheid. De informatie is niet bestemd voor derden zoals consumenten en patiënten. Deze informatie mag niet verder worden verspreid of gebruikt binnen het therapeutische en publieke domein, tenzij nadrukkelijk met ReThink Foundation overeen gekomen.

Sprekers

Dr. Jos Opheide

Dr. Jos Opheide

Dr. Jos Opheide momenteel hoofdarts van Ziekenhuis Geel, waar hij het ziekenhuis wil klaarstomen voor de toekomst. Hij wil hierbij inzetten op gezondheid en niet enkel op ziektebehandeling. Vanuit zijn functie als vaatchirurg, die hij 30 jaar uitoefende in het Ziekenhuis Geel, is meer dan duidelijk geworden hoe levensstijl aan de basis ligt van o.a. hart- en vaataandoeningen, maar ook hoe verschillende aandoeningen met elkaar verbonden kunnen zijn in het lichaam. Zo is hij gedreven bezig met het zoeken naar oorzakelijke verbanden in aandoeningen die voornamelijk symptomatisch worden behandeld en hoe we hier op een onderbouwde manier beter mee om kunnen gaan.

Robert

Robert van Esch MSc.

Robert van Esch MSc. volgde de Academie voor Mesologie, is kPNI-therapeut en heeft een master in de PsychoNeuroImmunologie (PNI). Ook volgde hij modules westerse Fytotherapie. Sinds 2004 voert Robert praktijk in afwisselende samenwerking met artsen, fysiotherapeuten en osteopaten en schrijft hij regelmatig wetenschappelijke artikelen op het gebied van functionele geneeskunde en fytotherapie.

Aanmelden

Live seminar Beringen

Live seminar
donderdagavond 2 mei 2024

19u00 – 19u45: Ontvangst en maaltijd

19u45 – 21u45: Lezing Dr. Opheide

21u45 – 22u00: Q&A

22u00 – 22u30: Network & Drinks

 

GRATIS

Van der Valk, Houten, Nederland

Live seminar
zaterdag 4 mei 2024

08u30 – 09:00: Ontvangst

09:00 – 11:00: Lezing Dr. Opheide

11:00 – 11:30: Pauze

11:30 – 13:00: Therapeutische interventies en vragen met Robert van Esch Msc.

 

GRATIS