dinsdag 25 september 2029 16:00 - maandag 29 april 2030 17:00

WETENSCHAPPELIJK WEBINAR

Online

Inhoud wetenschappelijk webinar:
– Presentatie Robert van Esch MSc. (60 min.)
– Link om de presentatie op een later tijdstip te bekijken.

Robert

Neurologie/breinfunctioneren
Robert van Esch MSc.
Duur: ca. 1 uur

Neurologie/breinfunctioneren

Het buikbrein als factor bij neuro-immunologie

De intestinale slijmvlieshaarden en hun bacterieculturen vormen in ons lichaam een speelveld waarop het externe milieu en lokale immuunsysteem in voortdurende interactie zijn. Daarbij herbergt het darmkanaal veel lymfeklieren met het grootste aantal afweercompetente cellen van het lichaam. Uit studies is bovendien gebleken dat sommige bacteriën de potentie hebben tot de (in)directe productie van neurotransmitters. Zij brengen mede een bilaterale communicatie op gang tussen de darm en het brein en faciliteren hiermee de immunologische, metabolische en hormonale integratie tussen perifere en centrale organen. Daarom wordt in de medische literatuur gesproken over de microben/buik/breinconnectie, die invloed kan hebben op de stemming, het gedrag en de breinhomeostase. Deze neuro-immunologische verbinding staat mede onder invloed van de compositie van het intestinale microbioom en epigenetische factoren, zoals voeding, medicijngebruik en stressbeleving.

Nu terugkijken

Dit webinar is al geweest, maar u kunt zich nog steeds aanmelden. U ontvangt dan de link om het webinar terug te kijken via de mail.

 

Dit wetenschappelijk webinar wordt gehost door Robert van Esch MSc, PsychoNeuroImmunoloog. Co-host is Ilse van Bladel.

Robert en IlseOmdat dit webinar enkel bestemd is voor professionals in de gezondheidszorg vragen wij je onderstaande vragen te beantwoorden. De link om deel te nemen aan deze training wordt per e-mail toegestuurd.


Wetenschappelijk webinar ‘Neurologie/breinfunctioneren’

De informatie in deze opname is vervaardigd door ReThink Foundation en is bestemd voor personen die zich beroepsmatig bezighouden met voeding, leefstijl en gezondheid. De informatie is niet bestemd voor derden zoals consumenten en patiënten. Deze informatie mag niet verder worden verspreid of gebruikt binnen het therapeutische en publieke domein, tenzij nadrukkelijk met ReThink Foundation overeen gekomen.