donderdag 21 november 2024 16:00 - 17:00

WETENSCHAPPELIJK WEBINAR

Live te bekijken op donderdag 21 november 2024
16:00 – 17:00 uur

Inhoud wetenschappelijk webinar:
– Presentatie Robert van Esch MSc. (60 min.)
– Link om de presentatie op een later tijdstip te bekijken.

Robert

Depressie en stressregulatie
Robert van Esch MSc.
Duur: ca. 1 uur

Immuniteit & Darm

In dit webinar reiken wij je de theoretische onderbouwing voor de praktische interventies die je aan jouw cliënten kunt voorleggen. 

De darm is niet alleen een plaats voor de spijsvertering, maar dient ook als een belangrijk knooppunt voor immunologische activiteit. De communicatie tussen de darm en het immuunsysteem wordt vaak de Gut-Immune Axis genoemd. Deze bilaterale communicatie omvat een constante uitwisseling van signalen en informatie.

Het darmgeassocieerde lymfatische weefsel (GALT) is een cruciaal onderdeel van het immuunsysteem dat zich in het spijsverteringskanaal bevindt. Het bestaat uit verschillende immuuncellen, zoals T-cellen, B-cellen en macrofagen, die samenwerken om ziekteverwekkers te identificeren en te neutraliseren. Bovendien produceert de darm immunoglobuline A (IgA), een antilichaam dat een sleutelrol speelt bij de mucosale immuniteit en het slijmvlies van de darm beschermt tegen indringers. De samenstelling van het microbioom in de darm heeft een grote invloed op de afweerfunctie. Een diverse en evenwichtige darmflora draagt bij aan een goed gereguleerd immuunsysteem, terwijl verstoringen in dit evenwicht kunnen leiden tot ontregeling van het immuunsysteem en een verhoogde vatbaarheid voor infecties of auto-immuunziekten.

Het verband tussen de darmen en het immuunsysteem benadrukt het belang van een systemische en holistische benadering van gezondheid. Door deze ingewikkelde relatie te begrijpen en te respecteren, kunnen we ons immuunsysteem in staat stellen optimaal te functioneren, waardoor de veerkracht tegen een groot aantal gezondheidsuitdagingen wordt bevorderd. Om de complexe en intensieve relatie tussen de darmen en het immuunsysteem te ondersteunen, is het handhaven van een gezonde levensstijl essentieel. Dit omvat mede een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan vezels en plantstoffen. Regelmatige lichaamsbeweging, stressmanagement en voldoende slaap dragen ook bij aan een veerkrachtig immuunsysteem.

 

Kun je er niet live bij zijn?
Je kunt je dan nog steeds aanmelden voor het webinar via onderstaand formulier. Je ontvangt dan een link zodat je hem op een later tijdstip kunt terugkijken.

 

Dit wetenschappelijk webinar wordt gehost door Robert van Esch MSc, PsychoNeuroImmunoloog. Co-host is Ilse van Bladel.

Robert en IlseOmdat dit webinar enkel bestemd is voor professionals in de gezondheidszorg vragen wij je onderstaande vragen te beantwoorden. De link om deel te nemen aan deze training wordt per e-mail toegestuurd.


Wetenschappelijk webinar ‘Immuniteit & Darm’
Donderdag 21 november 2024
16:00 – 17:00 uur

 


De informatie in deze opname is vervaardigd door ReThink Foundation en is bestemd voor personen die zich beroepsmatig bezighouden met voeding, leefstijl en gezondheid. De informatie is niet bestemd voor derden zoals consumenten en patiënten. Deze informatie mag niet verder worden verspreid of gebruikt binnen het therapeutische en publieke domein, tenzij nadrukkelijk met ReThink Foundation overeen gekomen.

Ticket TypePriceCart
Seminar migraine, hoofdpijn en vermoeidheid | Gegarandeerd99.00Seminar migraine, hoofdpijn en vermoeidheid | Onder voorbehoud99.00