Weefsel-
onderzoeker:
verbied
borstimplantaten
per direct

Nieuwsbericht

Borstimplantaten moeten per direct verboden worden. Via implantaten lekken siliconen in het lichaam en daardoor kan weefsel ernstig aangetast worden.

 

Artikel: Frank Hermans | 

Dat zegt Henry Dijkman,  onder meer wetenschappelijk onderzoeker bij de Radboud Universiteit. Hij deed afgelopen twintig jaar lang onderzoek naar borstimplantaten en de gevolgen hiervan.  Zo hield Dijkman de zaak van Jacqueline Roest uit Beuningen tegen het licht.

Zij heeft recent haar benen moeten laten amputeren, na jaren van problemen met haar borstimplantaten.  Uit weefselonderzoek blijkt volgens Dijkman onweerlegbaar het verband tussen de borstimplantaten en ophopingen van siliconen in Roes’ aangedane weefsels.
Jacqueline Roes heeft problemen gekregen door silicone borstimplantaten. Daardoor worden haar zenuwen aangetast. Onder andere zijn haar beide benen afgezet.

Paul Rapp Dijkman onderzocht de afgelopen jaren meer dan honderd patiënten met verschillende borstimplantaten. ,,Er was geen enkele uitzondering, allemaal lieten de implantaten siliconen door. Van daaruit migreerden siliconenmoleculen door het hele lichaam.”

In Nederland laten jaarlijks 25.000 tot 50.000 vrouwen borstprotheses inbrengen. ,,De kans op het ophopen van siliconen in het lichaam en ook op scheuren van de protheses is groter naarmate je ze langer in hebt. Ik ben bang dat we nog maar te maken hebben met het topje van de ijsberg.”

Het ontbreekt volgens Dijkman aan goede voorlichting. ,,Een groot probleem is dat veel artsen door de tot voor kort ontbrekende registratieplicht niet weten dat hun patiënten borstimplantaten hebben. Eventuele klachten worden daar dan niet aan gelinkt.”

Voorzitter Marc Mureau van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie  wijst op een recent wetenschappelijk onderzoek van het rijksinstituut RIVM waaruit is gebleken ,,dat er geen reden is om siliconen borstprothesen te verbieden.”

“De Inspectie voor Gezondheids- en Jeugdzorg heeft onlangs nog geconcludeerd uit onderzoek dat de risico’s van borstprothesen acceptabel zijn.” Volgens Mureau bestaat er geen enkele medische behandeling zonder bijwerkingen of risico’s.
Wel is de vereniging op de hoogte van de wetenschappelijke publicatie van Henry Dijkman.

,,Een belangrijke bevinding die zeker nader onderzoek behoeft. Vooral ook omdat hij met deze publicatie niet heeft aangetoond dat klachten die patiënten met borstprothesen kunnen ervaren, rechtstreeks het gevolg hiervan zijn.”