zondag 30 juni 2024 16:21 - 17:00

WETENSCHAPPELIJK WEBINAR

Meld u aan voor het webinar, u ontvangt
dan een link om het webinar terug te kijken.

Inhoud wetenschappelijk webinar:
– Presentatie Robert van Esch (60 min.)
– Link om de presentatie op een later tijdstip te bekijken.

_E1A0180

Methylgroepdonatie
Robert van Esch MSc.
Duur: ca. 1 uur

Methylgroepdonatie: schakel in het one carbon metabolism

In dit webinar reiken wij u de theoretische onderbouwing voor de praktische interventies die u aan uw cliënten kunt voorleggen.

Onze genen zijn de hardware van het lichaam. Het menselijke genoom bestaat uit meer dan drie miljard gecodeerde letters die liggen opgeslagen in de database van het DNA. Zij kunnen echter niet zelfstandig functioneren of actief worden en zijn afhankelijk van een groot aantal celstructuren, enzymen en intracellulaire stofwisselingsproducten. Genetische activiteit kan alleen optreden als het DNA daartoe in staat wordt gebracht door transcriptiefactoren.

Onder normale omstandigheden heeft het aflezen van DNA een start- en stopsignaal. Ook kunnen genen aan- en uitgeschakeld worden. Daartoe bevinden zich op het DNA verspreide controlepunten die nabijgelegen zones kunnen blokkeren of vrijgeven om gelezen te worden. Deze plekken op het DNA kunnen worden geactiveerd door transcriptiefactoren. Zij kunnen genen activeren of uitzetten en zodra ze verdwijnen, verliezen ze hun invloed op het DNA. De genregulatie is daardoor opvallend flexibel en tegelijkertijd gecompliceerd. Zo kunnen genen zich relatief makkelijk aanpassen en ontbeert hen schijnbaar de mogelijkheid een duurzame identiteit of geheugen te vormen. Het duurzame karakter van de genetische programmering wordt echter gewaarborgd door de software, namelijk het epigenoom. De wisselwerking tussen DNA en transcriptiefactoren is synoniem aan de fictieve dans van genoom en epigenoom, die met hun danspassen de compositie van cellulaire programmering bepalen. De epigenetica leert ons dat het epigenoom deze dans leidt, waarvan de choreografie wordt ingekleurd door onder meer acetylatie en methylatie.

Tijdens dit wetenschappelijk webinar leert u:
  • Over de cycli die behoren tot het one carbon metabolism;
  • Hoe methyldonatie tot stand komt;
  • Over de betrokkenheid van methylgroepen en hun donateurs bij stofwisselingsprocessen.

 

Dit wetenschappelijk webinar wordt gehost door Robert van Esch MSc, PsychoNeuroImmunoloog. Co-host is Ilse van Bladel.

Robert en Ilse
Omdat dit webinar enkel bestemd is voor professionals in de gezondheidszorg vragen wij u onderstaande vragen te beantwoorden. U ontvangt de link om deel te nemen aan deze training per e-mail.

Nu terugkijken

Dit webinar is al geweest, maar u kunt zich nog steeds aanmelden. U ontvangt dan de link om het webinar terug te kijken via de mail.


De informatie in deze opname is vervaardigd door ReThink Foundation en is bestemd voor personen die zich beroepsmatig bezighouden met voeding, leefstijl en gezondheid. De informatie is niet bestemd voor derden zoals consumenten en patiënten. Deze informatie mag niet verder worden verspreid of gebruikt binnen het therapeutische en publieke domein, tenzij nadrukkelijk met ReThink Foundation overeen gekomen.