zaterdag 30 januari 2021 09:00 - 16:00 Van der Valk Houten Hoofdveste 25, 3992 DH Houten

SEMINAR
max. 100 personen

30 januari 2021

9:00 – 16:00 uur
Van der Valk Houten (Utrecht)

Sprekers:
– prof.dr. Roelof Hut
– dr. Marijke C.M. Gordijn

Chronobiologie

De chronobiologie is de wetenschap binnen de biologie die zich toelegt op het bestuderen van het bioritme van het lichaam oftewel de variaties in onze biologische activiteiten binnen zekere cycli van tijdsverloop. De biologische activiteiten wisselen af en herhalen zich waardoor we kunnen spreken van bioritmen.

Op bepaalde momenten worden zekere biologische activiteiten afgeremd en andere versterkt waardoor we kunnen spreken van een hiërarchie van bioritmen en verscheidene biologische klokken die de werking van organen zoals de hersenen, nieren, darmen en lever beïnvloeden en daarmee van essentieel belang zijn voor het behoud van gezondheid, regeneratie en zelfs herstel van ziekte.
De bioritmen programmeren in feite het lichaam: het innemen en opnemen van voedingsstoffen, lichamelijke en geestelijke activiteiten, nachtrust en slaapkwaliteit, gewichtsregulatie, eliminatie en uitscheiding van afvalstoffen, etc. .

Om verstoringen van de bioritmen te voorkomen zijn we afhankelijk van onze omgeving die zogenaamde synchronisatiesignalen geeft. Het bekendste synchronisatiesignaal is de afwisseling van dag en nacht, vooral het morgenlicht en de intredende duisternis.

Nog nooit waren er zoveel verstorende invloeden in het menselijke bestaan als vandaag de dag.
Het moderne leven heeft ons al tot op zekere hoogte doen vervreemden van de biologische normen met verstrekkende gevolgen. De chronobiologie levert waardevolle kennis waarmee u als zorgverlener op het vlak van leefstijlgeneeskunde, oog heeft voor de juiste aandachtspunten om patiënten te helpen sturen naar een betere  gezondheid en welbevinden.

Biosketch prof.dr. Roelof Hut, Universiteit Groningen
Roelof Hut is universitair hoofddocent bij de afdeling Chronobiologie van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij werd opgeleid tot graduate student door Serge Daan en deed zijn postdoc bij Howard Cooper bij INSERM in Lyon, Frankrijk. Hij is actief geweest als bestuurslid van het Groningen Institute of Evolutionary Life Sciences, international Society for Research of Biological Rhythms, en hij is lid van de advies- en redactieraad van het Journal of Biological Rhythms. Hij is / was wetenschappelijk betrokken bij Europese samenwerkingsnetwerken EUCLOCK, INsecTIME, CinChron en het Nederlandse Chronobiologie netwerk OnTime en BioClock.

Roelof Hut wijdt zijn wetenschappelijke carrière aan chronobiologie met een sterke interesse in evolutionaire, ecologische en neurobiologische aspecten van ritmes en slaap, waarbij hij gebruik maakt van datagestuurd onderzoek en modelbenaderingen. Zijn focus ligt op zoogdieren, maar hij breidde zijn werk ook uit met projecten met vogels, insecten en mensen. De jaarlijkse timing van voortplanting, het circadiane systeem en de timing van slaap en hun relatie met het metabolisme staan ​​centraal in zijn werk. Zijn trackrecord omvat publicaties in hooggeplaatste tijdschriften zoals Science, PLoS Biology, Current Biology, Journal of Neuroscience en PNAS. Zijn brede onderzoeksinteresse in alle aspecten van chronobiologie biedt een solide basis voor de integratieve en vergelijkende aspecten van chronobiologie.

Biosketch dr. Marijke C.M. Gordijn, Chrono@Work & Universiteit Groningen
Dr. Marijke Gordijn studeerde Biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde bij de afdeling Psychiatrie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Na een aantal postdoc jaren bij de afdeling Chronobiologie van professor Serge Daan, startte zij haar eigen bedrijf Chrono@Work in 2012. Dit is een spin-off van de universiteit; een wetenschappelijk advies- en onderzoeksbureau dat de vertaalslag maakt van de fundamentele kennis op het gebied van chronobiologie en slaap naar de maatschappij. Het bedrijf voert contractresearch uit in opdracht van bedrijven die prototypes ontwerpen, vooral op het gebied van licht en gezondheid. Daarnaast adviseren ze bedrijven en consumenten op het gebied van leefstijl interventies voor het verbeteren van het slaap-waakritme, bijvoorbeeld bij ploegendienstschema’s, voeren ze laboratoriumbepalingen uit naar markers van de biologische klok, en verzorgen zij lezingen en workshop voor een breed publiek.

Marijke Gordijn is naast directeur van Chrono@Work, gastmedewerker bij de Rijksuniversiteit Groningen, medeoprichter van Chronotherapie Netwerk Nederland, medeoprichter en bestuurslid van de Good. Ze heeft zitting gehad en was adviseur van verschillende commissies van de Gezondheidsraad.

Seminars met accreditatiepunten.
Wanneer u deelneemt aan een seminar van ReThink, ontvangt u na afloop een certificaat.
ReThink heeft bij de volgende beroepsverenigingen accreditatie aangevraagd:

ANVAG | AVIG | CAT | FAGT | KTNO | LVNT | MBOG | NOAG | NVKH | NVST | NVVM | NWP | VBAG | VIV | VNRT | VVET | ZHONG

Programma

Programma volgt nog!

Ticketprijs € 99,- per persoon

Incl. full-color syllabi, uitgebreide lunch, water/koffie/thee, fruit en snacks.

Zaterdag
30 januari 2021

Van der Valk Houten
Hoofdveste 25
3992 DH Houten

Aanmelden

Aanmelden voor dit online programma kan vanaf 1 februari 2021.
Laat uw e-mailadres achter en wij sturen u dan een e-mail met
meer informatie en de mogelijkheid om u aan te melden.

Ticket TypePriceCart
Chronobiologie 30-01-202199.00Chronobiologie 30-01-202199.00