Leefstijlaanpak van hooikoorts

Auteur: Tom Tijssen
18-07-2018

Tranende ogen, niesbuien, een snotneus, een jeukend gehemelte en kortademigheid. Het zijn allemaal symtomen die kunnen duiden op hyperreactieve rinitis veroorzaakt door de huisstofmijt. De bovengenoemde klachten kunnen ook wijzen op de seizoensgebonden allergische rinitis, beter bekend onder de naam hooikoorts, als heftige (allergische) reactie op grassen, pollen en stuifmeel die in het voorjaar en in de zomer vaker voorkomen.

De studie telde 30 deelnemers die al drie maanden last hadden van chronische pijn die vaak gepaard ging met hoofdpijn, chronische vermoeidheid, verstandelijke problemen en slaapproblemen. De deelnemers kwamen uit een dorp uit Meru (Oost-Kenia) dat een dramatisch hoog aantal patiënten (60 %) met chronische pijn telt. De groep die MSG uit hun voedingspatroon bande rapporteerde een even sterke verbetering in symptomen als de groep die behandeld werd met paracetamol.

Glutamaat is een neurotransmitter in de hersenen maar kan ook hersencellen overdadig prikkelen.

Oudere berichten

Cellulaire vitaliteit: het spanningsveld in de mitochondria

Mitochondria zijn unieke organellen in de cel. Tussen mitochondria en bacteriën bestaan daarentegen opvallende overeenkomsten met mogelijke wederzijdse interacties. Het adaptatievermogen van mitochondria is van cruciaal belang voor de energiehuishouding en overleving van de cel. De biologische respons gericht op mitochondriële adaptatie wordt mitohormese genoemd. De balans tussen fagocytose en hormese in de mitochondria bepaalt mede langdurende metabole en biochemische veranderingen, die cellulaire veroudering kunnen vertragen en algehele levensduur kunnen verlengen. De impact van vrije radicalen is hierbij van groot belang en staat op gespannen voet met de anti-oxidatieve capaciteit. Epigenetische factoren, zoals fysieke inspanning, calorische inname, micronutriëntenstatus en de inname van plantstoffen bepalen mede de cellulaire vitaliteit.

Te veel suiker afbeelding

Te veel glucose is schadelijk voor het immuunsysteem

Te veel glucose draagt dus bij aan een verminderde functie van het immuunsysteem en ziekte. Hoe werkt de regulerende rol van glucose in het immuunsysteem? Dat lees je in dit blogartikel.

vrouw met depressieve klachten

De complexiteit van depressie

In Nederland krijgt ongeveer een kwart van de volwassenen tussen 18 en 75 jaar ooit in het leven te maken met een depressie. In 1996 bedroeg dit aantal nog geen tachtig miljoen. Dat is meer dan 340 procent stijging in vergelijking met 18 jaar geleden. Twee derde van de gebruikers is vrouw. Lees er meer over in dit blog.

Inflammaging: hoe het immuunsysteem veroudert

Het begrip inflammaging is een samenvoeging van de woorden inflammation en aging. Het verwijst naar een toestand van chronische laaggradige ontsteking in het lichaam die toeneemt naarmate we ouder worden. Dit gaat samen met de veroudering van het immuunsysteem. Er zijn echter ook mensen die gezond ouder worden zonder inflammaging. Welke factoren spelen hierin een rol?

Moerbeien in hand

Moerbei-extract verlaagt glycemische en insulinerespons

Een gezonde bloedsuikerspiegel heeft veel voordelen voor je gezondheid en vermindert het risico op aandoeningen zoals diabetes type 2 en het metabool syndroom. Gezonde voedingskeuzes zijn hiervoor essentieel. Ook bestaan er plantstoffen met een gunstig effect op de glycemische en insulinerespons op voeding in ons lichaam, zoals het extract van witte moerbei. Lees verder in het blogartikel.

afbeelding blog ilse groene thee

Dit is waarom groene thee helpt bij het metabool syndroom

Van Camellia sinensis, ofwel groene thee, is aangetoond dat het bijdraagt aan een vermindering van lichaamsgewicht en dat het gunstige effecten heeft op het metabool syndroom, diabetes type 2 en cardiovasculaire aandoeningen. Om hoeveel groene thee gaat het en welke werkingsmechanismen spelen een rol?

Kanker en de rol van vasten

Synbiotisch mondspoelmiddel helpt mondslijmvliesontsteking voorkomen bij bestraling

Jaarlijks ondergaan ruim 60.000 mensen bestraling als onderdeel van een behandeling tegen kanker, zoals mond- en slokdarmkanker. Van hen ervaart een groot deel, soms wel 80-100%, ernstige bijwerkingen in de mond. Een synbiotisch mondspoelmiddel kan helpen.

De gunstige bijdrage van vasten tijdens de behandeling van kanker

Vasten is een manier om het immuunsysteem te ‘resetten’ en een verstoord metabolisme te herstellen. Echt vasten is voor veel mensen echter niet zo eenvoudig. Er zijn echter makkelijkere manieren om het effect van vasten of weinig eten na te bootsen, met soortgelijke voordelen.

Complexiteit in de vrouwenborst

Wetenschappers hebben een link ontdekt tussen borstpathologie en veranderingen in de functionaliteit van vetcellen en microbiële samenstelling in borstweefsel, wat een mogelijke rol suggereert bij de ontwikkeling van kanker en bij mogelijke preventie en beheer hiervan.

Goede weerstand in de winter

Bèta-glucanen: wat zijn het en waarom zijn ze belangrijk?

Een onbekende, maar zeer interessante voedingsstof, gericht op ondersteuning van de weerstand, vinden we in bèta-glucanen. En dan hebben we het specifiek over natuurlijke bèta-(1,3)-(1,6)-D-glucanen. Deze bèta-glucanen worden namelijk herkend door je immuuncellen en dat is heel gunstig. Vooral in de wintermaanden. We leggen je in dit blogartikel uit hoe dat zit.