Leefstijlaanpak van hooikoorts

Auteur: Tom Tijssen
18-07-2018

Tranende ogen, niesbuien, een snotneus, een jeukend gehemelte en kortademigheid. Het zijn allemaal symtomen die kunnen duiden op hyperreactieve rinitis veroorzaakt door de huisstofmijt. De bovengenoemde klachten kunnen ook wijzen op de seizoensgebonden allergische rinitis, beter bekend onder de naam hooikoorts, als heftige (allergische) reactie op grassen, pollen en stuifmeel die in het voorjaar en in de zomer vaker voorkomen.

De studie telde 30 deelnemers die al drie maanden last hadden van chronische pijn die vaak gepaard ging met hoofdpijn, chronische vermoeidheid, verstandelijke problemen en slaapproblemen. De deelnemers kwamen uit een dorp uit Meru (Oost-Kenia) dat een dramatisch hoog aantal patiënten (60 %) met chronische pijn telt. De groep die MSG uit hun voedingspatroon bande rapporteerde een even sterke verbetering in symptomen als de groep die behandeld werd met paracetamol.

Glutamaat is een neurotransmitter in de hersenen maar kan ook hersencellen overdadig prikkelen.

Oudere berichten

Zoethout

Zoethout: de zoete smaak bij adaptatie

Adaptatie bij stressbelasting is een fenomeen dat ondersteund kan worden met behulp van moleculen uit de natuur. Adaptogenen in de vorm van gestandaardiseerde kruidenextracten kunnen een ‘staat van niet-specifieke weerstand’ tot stand brengen gericht tegen stressoren.

NDMA

NMDA-receptoren: de poortwachters van het zenuwstelsel

N-Methyl-D-Aspartate receptoren (NMDA) zijn glutamaat georiënteerde communicatie- kanalen, die een belangrijke rol vervullen bij het metabolisme van ons centrale zenuwstelsel. NMDA kunnen functioneren als poortwachters op de zenuwcellen.

Gember

Gember: de verwarmende brandblusser

De wortelstok of rhizoma van de gemberplant is een van de meest gebruikte specerijen uit de gemberfamilie. Deze plantfamilie (Zingiberaceae), waartoe ook kurkuma en kardemom behoren, komt oorspronkelijk voor in India en China en is via Grieks-Romeinse invloedsferen verspreid richting Noord-Europa.

Epigenetica

Epigenetica

Onze genen zijn de hardware van het lichaam. Het menselijke genoom bestaat uit meer dan drie miljard gecodeerde letters die liggen opgeslagen in de database van het DNA. Zij kunnen echter niet zelfstandig functioneren of actief worden en zijn afhankelijk van een groot aantal celstructuren, enzymen en intracellulaire stofwisselingsproducten.

Vrouw depressie

De stress van depressie

In Nederland heeft een aanzienlijk deel van de volwassenen ooit in het leven te maken gehad met een depressie. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek gaf in 2014 acht procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder aan een depressie te hebben of in het afgelopen jaar te hebben gehad.

Onze huid communiceert

De huid is het grootste orgaan van ons lichaam. De verschillende huidlagen hebben elk hun kenmerkende eigenschappen en celtypen. De huid bevat tevens een complex neurologisch en hormonaal netwerk dat fungeert als een uitgestrekt tastzintuig.

MSM rimpels

MSM vermindert rimpels bij laag dagelijks gebruik

Nutricosmetica worden steeds vaker gebruikt als endogene ondersteuning om verschijnselen die met veroudering gepaard gaan te verminderen. Methylsulfonylmethaan (MSM) is een organisch gebonden vorm van zwavel die geassocieerd wordt met de gezondheid van de huid..

Zinktekort

1 op de 3 Westerse kinderen onder de 3 jaar heeft een zink tekort

Uit recent onderzoek, gepubliceerd in het internationale voedingsvaktijdschrift Nutrients, blijkt dat een zinkdeficiëntie vaak voorkomt bij Nederlandse, Duitse of Engelse jonge kinderen.

Mitochondria

De mitochondria-microbioom connectie

De mitochondria-microbioom connectie Robert van Esch MSc. PsychoNeuroImmunoloog Mitochondria zijn de energiecentrales van de cel. Ze zijn celorganellen, die niet zoals de chromosomen in de celkern zitten, maar daarbuiten in het cytoplasma. Ze zijn cruciaal bij het produceren van lichaamsenergie (ATP). De microbiotische oorsprong van humane mitochondria is welhaast evident.

SHBG

De individuele expressie van testosteronmetabolisme

Hormonen zijn chemische boodschappers die worden geproduceerd en afgegeven in de bloedbaan door specifieke klieren. Eenmaal in de bloedcirculatie oefenen hormonen significante effecten uit op de functie, groei en ontwikkeling van doelcellen en weefsels.