Leefstijlaanpak van hooikoorts

Auteur: Tom Tijssen
18-07-2018

Tranende ogen, niesbuien, een snotneus, een jeukend gehemelte en kortademigheid. Het zijn allemaal symtomen die kunnen duiden op hyperreactieve rinitis veroorzaakt door de huisstofmijt. De bovengenoemde klachten kunnen ook wijzen op de seizoensgebonden allergische rinitis, beter bekend onder de naam hooikoorts, als heftige (allergische) reactie op grassen, pollen en stuifmeel die in het voorjaar en in de zomer vaker voorkomen.

De studie telde 30 deelnemers die al drie maanden last hadden van chronische pijn die vaak gepaard ging met hoofdpijn, chronische vermoeidheid, verstandelijke problemen en slaapproblemen. De deelnemers kwamen uit een dorp uit Meru (Oost-Kenia) dat een dramatisch hoog aantal patiënten (60 %) met chronische pijn telt. De groep die MSG uit hun voedingspatroon bande rapporteerde een even sterke verbetering in symptomen als de groep die behandeld werd met paracetamol.

Glutamaat is een neurotransmitter in de hersenen maar kan ook hersencellen overdadig prikkelen.

Oudere berichten

Kanker en de rol van vasten

Synbiotisch mondspoelmiddel helpt mondslijmvliesontsteking voorkomen bij bestraling

Jaarlijks ondergaan ruim 60.000 mensen bestraling als onderdeel van een behandeling tegen kanker, zoals mond- en slokdarmkanker. Van hen ervaart een groot deel, soms wel 80-100%, ernstige bijwerkingen in de mond. Een synbiotisch mondspoelmiddel kan helpen.

Kanker en de rol van vasten

De gunstige bijdrage van vasten tijdens de behandeling van kanker

Vasten is een manier om het immuunsysteem te ‘resetten’ en een verstoord metabolisme te herstellen. Echt vasten is voor veel mensen echter niet zo eenvoudig. Er zijn echter makkelijkere manieren om het effect van vasten of weinig eten na te bootsen, met soortgelijke voordelen.

Complexiteit in de vrouwenborst

Wetenschappers hebben een link ontdekt tussen borstpathologie en veranderingen in de functionaliteit van vetcellen en microbiële samenstelling in borstweefsel, wat een mogelijke rol suggereert bij de ontwikkeling van kanker en bij mogelijke preventie en beheer hiervan.

Goede weerstand in de winter

Bèta-glucanen: wat zijn het en waarom zijn ze belangrijk?

Een onbekende, maar zeer interessante voedingsstof, gericht op ondersteuning van de weerstand, vinden we in bèta-glucanen. En dan hebben we het specifiek over natuurlijke bèta-(1,3)-(1,6)-D-glucanen. Deze bèta-glucanen worden namelijk herkend door je immuuncellen en dat is heel gunstig. Vooral in de wintermaanden. We leggen je in dit blogartikel uit hoe dat zit.

Man in ijswater

Kou is cool

Ons vetweefsel is mede een opslagplaats voor energie en biedt een gemakkelijk te mobiliseren energiebron op behoeftige momenten. Dit vereist een complexe, gecoördineerde reactie van endocriene en neuronale signalen om de opname, verwerking, opslag, afbraak en afgifte van voedingsstoffen nauwkeurig te reguleren. Tevens beschikken we over vetcellen die op adaptieve wijze kunnen zorgen voor thermoregulatie en gewichtsvermindering.

Zoethout

Zoethout: de zoete smaak bij adaptatie

Adaptatie bij stressbelasting is een fenomeen dat ondersteund kan worden met behulp van moleculen uit de natuur. Adaptogenen in de vorm van gestandaardiseerde kruidenextracten kunnen een ‘staat van niet-specifieke weerstand’ tot stand brengen gericht tegen stressoren.

NDMA

NMDA-receptoren: de poortwachters van het zenuwstelsel

N-Methyl-D-Aspartate receptoren (NMDA) zijn glutamaat georiënteerde communicatie- kanalen, die een belangrijke rol vervullen bij het metabolisme van ons centrale zenuwstelsel. NMDA kunnen functioneren als poortwachters op de zenuwcellen.

Gember

Gember: de verwarmende brandblusser

De wortelstok of rhizoma van de gemberplant is een van de meest gebruikte specerijen uit de gemberfamilie. Deze plantfamilie (Zingiberaceae), waartoe ook kurkuma en kardemom behoren, komt oorspronkelijk voor in India en China en is via Grieks-Romeinse invloedsferen verspreid richting Noord-Europa.

Epigenetica

Epigenetica

Onze genen zijn de hardware van het lichaam. Het menselijke genoom bestaat uit meer dan drie miljard gecodeerde letters die liggen opgeslagen in de database van het DNA. Zij kunnen echter niet zelfstandig functioneren of actief worden en zijn afhankelijk van een groot aantal celstructuren, enzymen en intracellulaire stofwisselingsproducten.

Vrouw depressie

De stress van depressie

In Nederland heeft een aanzienlijk deel van de volwassenen ooit in het leven te maken gehad met een depressie. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek gaf in 2014 acht procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder aan een depressie te hebben of in het afgelopen jaar te hebben gehad.